Jak wykorzystać serek wiejski,
gdy nie mamy ochotę wyjeść go po prostu łyżeczką?
gdy nie mamy ochotę wyjeść go po prostu łyżeczką?
Najlepiej zrobić placuszki!
Proste i szybkie w przygotowaniu,
idealny pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie.
Polecam! :)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- 1 opakowanie serka wiejskiego - 250 g
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki cukru (u mnie fruktoza)
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Krok po kroku:
- Oddzielamy biało od żółtka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawiamy.
- Żółtko, serek wraz ze śmietanką, cukier (fruktozę), mleko i mąkę mieszamy łyżką do powstania jednolitej masy.
- Dodajemy białko i delikatnie mieszamy.
- Smażymy na tłuszczu (u mnie olej kokosowy) na rumiano z dwóch stron.
- Podajemy z owocami, dżemami, konfiturami lub czekoladą.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- placuszki można również smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Wystarczy do ciasta dodać łyżkę oleju. Dla mnie jednak takie placuszki są suche i mniej smaczne.
Polecam również inne placuszki śniadaniowe:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)