18 czerwca

Placuszki z serka wiejskiego

Jak wykorzystać serek wiejski,
gdy nie mamy ochotę wyjeść go po prostu łyżeczką?
Najlepiej zrobić placuszki!
Proste i szybkie w przygotowaniu,
idealny pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie.
Polecam! :)


Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • 1 opakowanie serka wiejskiego - 250 g
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru (u mnie fruktoza)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Krok po kroku:
  1. Oddzielamy biało od żółtka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawiamy.
  2. Żółtko, serek wraz ze śmietanką, cukier (fruktozę), mleko i mąkę mieszamy łyżką do powstania jednolitej masy.
  3. Dodajemy białko i delikatnie mieszamy.
  4. Smażymy na tłuszczu (u mnie olej kokosowy) na rumiano z dwóch stron.
  5. Podajemy z owocami, dżemami, konfiturami lub czekoladą.
  6. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • placuszki można również smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Wystarczy do ciasta dodać łyżkę oleju. Dla mnie jednak takie placuszki są suche i mniej smaczne.



Polecam również inne placuszki śniadaniowe:

  

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger