Mam dla Was przepis na cudownie cynamonowe bułeczki 😍
Są miękkie, puszyste i słodko nadziane.
Z ciastem pracuje się dobrze, nie sprawia kłopotów,
chociaż na początku lubi kleić się do rąk.
Z tego przepisu wyszło mi 17 bułeczek,
ale to zależy jak grubo ktoś je pokroi 😊
Kto spróbuje?
Potrzebujemy:
- 540 g mąki pszennej
- 75 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 20 g drożdży
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 150 g brązowego cukru (im drobniejszy tym lepszy)
- 80 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, robimy dołek, wkruszamy w niego drożdże, zasypujemy połową cukru, zalewamy całym mlekiem, lekko mieszamy i przysypujemy mąką. Miskę zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
- Po tym czasie dodajemy jajka, resztę cukru i sól. Zagniatamy chwilę, aż składniki się połączą, następnie stopniowo dodajemy roztopione i jeszcze ciepłe masło. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk (użyłam robota i zajęło to 10-12 minut).
- Miskę ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (może to zająć trochę dłużej - ok. 1,5 godziny).
- Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm - w razie potrzeby można lekko podsypać mąką stolnicę i wałek.
- Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż szerszej krawędzi i kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm (mnie wyszło 17 kawałków).
- Kawałki ciasta układamy na płasko, ale w odstępach w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
- Bułeczki pieczemy przez 18-20 minut (grzanie góra-dół).
- Wystudzone bułeczki można polukrować.
- Smacznego! :-)
uwielbiam zapach cynamonu:)
OdpowiedzUsuńJa też i to nie tylko w okresie świątecznym ;-)
UsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować :)
Usuń