środa, 22 sierpnia 2018

Cynamonki drożdżowe

Mam dla Was przepis na cudownie cynamonowe bułeczki 😍
Są miękkie, puszyste i słodko nadziane.
Z ciastem pracuje się dobrze, nie sprawia kłopotów,
chociaż na początku lubi kleić się do rąk.
Z tego przepisu wyszło mi 17 bułeczek,
ale to zależy jak grubo ktoś je pokroi 😊
Kto spróbuje?


Potrzebujemy:
  • 540 g mąki pszennej
  • 75 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 2 jajka
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 150 g brązowego cukru (im drobniejszy tym lepszy)
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, robimy dołek, wkruszamy w niego drożdże, zasypujemy połową cukru, zalewamy całym mlekiem, lekko mieszamy i przysypujemy mąką. Miskę zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy jajka, resztę cukru i sól. Zagniatamy chwilę, aż składniki się połączą, następnie stopniowo dodajemy roztopione i jeszcze ciepłe masło. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk (użyłam robota i zajęło to 10-12 minut).
  3. Miskę ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (może to zająć trochę dłużej - ok. 1,5 godziny).
  4. Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm - w razie potrzeby można lekko podsypać mąką stolnicę i wałek.
  5. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
  6. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż szerszej krawędzi i kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm (mnie wyszło 17 kawałków).
  7. Kawałki ciasta układamy na płasko, ale w odstępach w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  8. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
  9. Bułeczki pieczemy przez 18-20 minut (grzanie góra-dół).
  10. Wystudzone bułeczki można polukrować.
  11. Smacznego! :-)



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)