Chodziła za mną od jakiegoś czasu drożdżówka...
A w związku z tym, że jak się czegoś bardzo chce, to można,
to zrobiłam sobie drożdżówkę z serem,
czyli taką, jaką lubię najbardziej 😋
Troszkę zagniatania, troszkę wyrastania,
no i jest!
Idealna do kawy czy herbaty,
chociaż ja uwielbiam ją ze szklanką mleka 😍
A jakie drożdżówki Ty lubisz najbardziej?
Potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
- 50 g roztopionego i ciepłego masła
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 40 g drożdży
Dodatkowo:
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
- 1 białko
- 20 g cukru
- 1-2 cukry waniliowe
- skórka otarta z 1/3 pomarańczy
- 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego (można pominąć)
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, robimy dołek i wkruszamy w niego drożdże.
- Całość zalewamy ciepłym mlekiem, zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Drożdże przykrywamy mąką, a miskę ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy 2 roztrzepane jajka i ciepłe masło. Zagniatamy elastyczne ciasto - można ręcznie lub mikserem. Gdyby ciasto po 5-10 minutach nadal lepiło się do rąk, możemy dodać łyżkę mąki i zagnieść raz jeszcze.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
- Masa serowa: twaróg mieszamy z żółtkiem (biało zostaje do posmarowania ciasta), cukrami, skórką pomarańczową i ekstraktem (opcjonalnie).
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę i dzielimy na 4 równe porcje.
- Każdą z porcji wałkujemy na koło o średnicy dużego talerza (można od talerza wyciąć koło na cieście - ja tak robiłam :) ).
- Pierwsze koło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy 1/3 masy serowej. Przykrywamy drugim kołem i smarujemy połową pozostałej masy serowej. Przykrywamy trzecim kołem i smarujemy pozostałą masą. Przykrywamy czwartym kołem i odmierzamy jego środek np. szklanką.
- Ciasto kroimy na 16 części, nie docinamy jednak go do samego środka (środek zostawiamy bez nacinania). Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, czyli jeden kawałek obkręcamy 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepiamy na końcu (zdecydowanie ułatwi Wam pracę poniższy filmik :) ).
- Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Ciasto przed włożeniem do piekarnik smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy przez 25 minut.
- Po ostudzeniu wierzch mogła polukrować lub posypać cukrem pudrem.
- Smacznego! :)
Zobacz, jak zwinąć ciasto :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)