Jeśli chcecie urozmaicić rodzinne imprezy czy grille,
to koniecznie wypróbujcie przepis na ten chlebek.
Pyszny, puszysty, łatwy w przygotowaniu
z dodającym mu charakteru ziołowym masełkiem.
z dodającym mu charakteru ziołowym masełkiem.
Robi się go ekspresowo, więc nawet możecie o zrobić na śniadanie 😊
Potrzebujemy:
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 40 g drożdży
- 40 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę cukru
Dodatkowo:
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 cebulę
- 3-4 ząbki czosnku (lub więcej)
- pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
Krok po kroku - przepis tradycyjny:
- Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy wraz z umytą i osuszoną natką do malaksera i miksujemy razem, aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy masło i jeszcze chwilkę miksujemy razem.
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem - można użyć robota - aż powstanie elastyczne ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk.
- Ciasto wyciągamy z miski, wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm i grubości ok. 0,5 cm.
- Ciasto smarujemy masłem ziołowym zostawiając ok. 1 cm brzegi.
- Ciasto kroimy w poprzek na ok. 5 cm pasy i zwijamy je w harmonijkę, a następnie wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W tym czasie zostawiamy chlebek do lekkiego podrośnięcia.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego formę z chlebkiem i pieczemy przez 30-35 minut. U mnie wystarczyło 30 minut.
- Smacznego! :-)
Krok po kroku - przepis na Thermomix/Monsieur Cousine:
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i wyrabiamy przez 2 minuty/interwał.
- Ciasto wyciągamy z naczynia i przekładamy na stolnicę.
- Naczynie myjemy i wkładamy do niego obraną cebulę i czosnek oraz umytą i osuszoną natkę pietruszki. Rozdrabniamy 8s/obr.5. Zgarniamy wszystko na dno naczynia i dodajemy masło oraz sól i miksujemy 15s/ob. 5.
- Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm i grubości ok. 0,5 cm i smarujemy masłem ziołowym, zostawiając margines ok. 1 cm.
- Ciasto kroimy w poprzek na ok. 5 cm pasy i zwijamy je w harmonijkę, a następnie wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W tym czasie zostawiamy chlebek do lekkiego podrośnięcia.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego formę z chlebkiem i pieczemy przez 30-35 minut. U mnie wystarczyło 30 minut.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)