sobota, 24 listopada 2018

Barszcz z pieczonych buraków

Nie wiem jak Wam, ale mnie zupy szczególnie smakują jesienią i zimą. 
Zupa to idealny sposób na rozgrzanie się w chłodniejsze dni :-)
Dzisiaj polecam Wam barszcz z pieczonych buraków dodatkowo przesmażonych
na smalcu firmy Rolnik.
Zupa jest pyszna, pełna smaku i warzyw.
Spróbujcie! :-)

Potrzebujemy:

  • 1 kg buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki smalcu Rolnik
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1-2 łyżki octu
  • 2 l wody
Krok po kroku:
  1. Buraki dokładnie myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, nakłuwamy kilka razy widelcem i dokładnie pakujemy każdego buraka osobno w folii aluminiowej. Zapakowane buraki przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę.
  2. Upieczone buraki odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy je ze skórki i trzemy na tarce o grubych wiórkach.
  3. Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por) myjemy i obieramy. Gotujemy w wodzie, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy warzywa (można je pokroić i dodać do talerza z zupą lub zrobić sałatkę jarzynową).
  4. W tym czasie na gorącej patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy na nim buraki przez 3-4 minuty, a następnie przekładamy całą zawartość patelni do garnka z zupą.
  5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz wlewamy ocet i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy 10-15 minut. W razie potrzeby dodatkowo zakwaszamy octem.
  6. Smacznego! :-)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)