Nie wiem jak Wam, ale mnie zupy szczególnie smakują jesienią i zimą.
Zupa to idealny sposób na rozgrzanie się w chłodniejsze dni :-)
Dzisiaj polecam Wam barszcz z pieczonych buraków dodatkowo przesmażonych
na smalcu firmy Rolnik.
na smalcu firmy Rolnik.
Zupa jest pyszna, pełna smaku i warzyw.
Spróbujcie! :-)
Spróbujcie! :-)
Potrzebujemy:
- 1 kg buraków
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki smalcu Rolnik
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1-2 łyżki octu
- 2 l wody
Krok po kroku:
- Buraki dokładnie myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, nakłuwamy kilka razy widelcem i dokładnie pakujemy każdego buraka osobno w folii aluminiowej. Zapakowane buraki przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę.
- Upieczone buraki odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy je ze skórki i trzemy na tarce o grubych wiórkach.
- Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por) myjemy i obieramy. Gotujemy w wodzie, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy warzywa (można je pokroić i dodać do talerza z zupą lub zrobić sałatkę jarzynową).
- W tym czasie na gorącej patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy na nim buraki przez 3-4 minuty, a następnie przekładamy całą zawartość patelni do garnka z zupą.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz wlewamy ocet i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy 10-15 minut. W razie potrzeby dodatkowo zakwaszamy octem.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)