Świąteczna propozycja sernikowa 😍
Ciężki, zbity sernik z nutką pomarańczy
na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem przyprawy do piernika.
na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem przyprawy do piernika.
Idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny świąteczny podwieczorek.
Potrzebujemy (tortownica 16-20 cm):- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 200 g śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1/3 pomarańczy
- 1 łyżka esencji pomarańczowej (lub kilka kropel olejku)
Spód:
- 100 g maślanych ciasteczek
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g masła
Krok po kroku:
- Masło roztapiamy.
- Ciasteczka rozdrabiamy za pomocą melaksera, łączymy z przyprawą i migdałami. Mieszamy i dodajemy do masła. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy 3/4 ilości masy na spód tortownicy (wcześniej dno wykładamy papierem do pieczenia). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Jajka ubijamy z cukrem - przez kilka minut. Partiami dodajemy ser i śmietanę. Całość mieszamy na niskich obrotach miksera lub ręczną trzepaczką.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, esencję i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i przelewamy do formy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Ciasto wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy przez godzinę.
- Po upieczeniu wierzch posypujemy resztą ciasteczkowego spodu.
- Smacznego! :-)
Na zdjęciu ulokowano formę do pieczenia marki Ambition Nature.
Czy ta śmietana 18% którą dodaje do sera ma być słodka czy kwasna
OdpowiedzUsuńŚmietana 18% ma być kwaśna :-)
UsuńPrzepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń