14 listopada

Sernik z pomarańczową i piernikową nutką

Świąteczna propozycja sernikowa 😍
Ciężki, zbity sernik z nutką pomarańczy
na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem przyprawy do piernika.
Idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny świąteczny podwieczorek.
 Potrzebujemy (tortownica 16-20 cm):

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 200 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • 1 łyżka esencji pomarańczowej (lub kilka kropel olejku)
Spód:
  • 100 g maślanych ciasteczek
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g masła
Krok po kroku:
  1. Masło roztapiamy.
  2. Ciasteczka rozdrabiamy za pomocą melaksera, łączymy z przyprawą i migdałami. Mieszamy i dodajemy do masła. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy 3/4 ilości masy na spód tortownicy (wcześniej dno wykładamy papierem do pieczenia). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Jajka ubijamy z cukrem - przez kilka minut. Partiami dodajemy ser i śmietanę. Całość mieszamy na niskich obrotach miksera lub ręczną trzepaczką. 
  4. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, esencję i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i przelewamy do formy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Ciasto wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy przez godzinę.
  6. Po upieczeniu wierzch posypujemy resztą ciasteczkowego spodu.
  7. Smacznego! :-)




Na zdjęciu ulokowano formę do pieczenia marki Ambition Nature.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger