Mam dla Was dziś propozycję ciasta, które cudownie wygląda,
wspaniale smakuje i na pewno zrobi furorę jako deser
podany podczas wiosennego grillowania :)
Ciasto Leśny Mech w wersji bezglutenowej jest idealnym deserem dla osób nietolerujących gluten, ale również, dla tych,
którzy z innych powodów eliminują ze swojej diety mąkę pszenną.
Wygląda skomplikowanie?
Zerknij niżej i przekonaj się, jak łatwe w przygotowaniu jest to ciasto!
Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)
wspaniale smakuje i na pewno zrobi furorę jako deser
podany podczas wiosennego grillowania :)
Ciasto Leśny Mech w wersji bezglutenowej jest idealnym deserem dla osób nietolerujących gluten, ale również, dla tych,
którzy z innych powodów eliminują ze swojej diety mąkę pszenną.
Wygląda skomplikowanie?
Zerknij niżej i przekonaj się, jak łatwe w przygotowaniu jest to ciasto!
Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)
Potrzebujemy:
Zielone ciasto :)
- 300 g szpinaku (używam świeżego szpinaku baby)
- 250 ml oleju
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 5 jajek
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
- opcjonalnie sok z cytryny do smaku (nie jest konieczny)
Krok po kroku:
- Szpinak dokładnie umyj (albo kup już umyty), osusz i zblenduj razem z olejem na gładką pastę.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozetrze i nie będzie wyczuwalny pod palcami.
- Połącz delikatnie masę szpinakową z ubitymi jajkami - ja używam do tego szpatułki lub drewnianej łyżki (warto robić to delikatnie i się nie spieszyć).
- Do zielonej masy partiami dodaj przesianą mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Mieszaj dokładnie ale delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
- Całość przelej do dowolnej formy - może być tortownica 23-24 cm lub forma kwadratowa od 20x20 cm do 23x23 cm.
- Piecz w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do 175 st. C przez 25-30 minut - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe!
- Wyciągnij z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
- Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty - jeden grubszy, drugi cieńszy. Ten grubszy przełóż z powrotem do formy, w której był pieczony. Cieńszy blat rozkrusz na piasek - nie będzie to trudne, a całość będzie faktycznie wyglądała jak mech :)
- Ubij zimną śmietankę razem z mascarpone i cukrem na bardzo sztywny krem, zajmie to kilka minut. Jeśli dla Ciebie krem jest za mało słodki, dodaj cukru. Całość możesz również urozmaicić dodając trochę soku z cytryny.
- Wyłóż cały krem na blat ciasta w formie. Jeśli chcesz dodaj dowolne owoce jagodowe do kremu. Wyrównaj szpatułką. Na wierzch rozsyp pokruszone ciasto, może być z górką :)
- Dowolnie udekoruj - świetnie sprawdzą się tutaj owoce jagodowe - borówki, jagody, maliny, truskawki.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam