18 maja

Leśny Mech (bezglutenowy)

Mam dla Was dziś propozycję ciasta, które cudownie wygląda,
wspaniale smakuje i na pewno zrobi furorę jako deser
podany podczas wiosennego grillowania :)
Ciasto Leśny Mech w wersji bezglutenowej jest idealnym deserem dla osób nietolerujących gluten, ale również, dla tych,
którzy z innych powodów eliminują ze swojej diety mąkę pszenną.
Wygląda skomplikowanie?
Zerknij niżej i przekonaj się, jak łatwe w przygotowaniu jest to ciasto!
Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)



Potrzebujemy:

Zielone ciasto :)
  • 300 g szpinaku (używam świeżego szpinaku baby)
  • 250 ml oleju
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 5 jajek
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • opcjonalnie sok z cytryny do smaku (nie jest konieczny)
Krok po kroku:
  1. Szpinak dokładnie umyj (albo kup już umyty), osusz i zblenduj razem z olejem na gładką pastę.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozetrze i nie będzie wyczuwalny pod palcami.
  3. Połącz delikatnie masę szpinakową z ubitymi jajkami - ja używam do tego szpatułki lub drewnianej łyżki (warto robić to delikatnie i się nie spieszyć).
  4. Do zielonej masy partiami dodaj przesianą mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Mieszaj dokładnie ale delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
  5. Całość przelej do dowolnej formy - może być tortownica 23-24 cm lub forma kwadratowa od 20x20 cm do 23x23 cm.
  6. Piecz w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do 175 st. C przez 25-30 minut - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe!
  7. Wyciągnij z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
  8. Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty - jeden grubszy, drugi cieńszy. Ten grubszy przełóż z powrotem do formy, w której był pieczony. Cieńszy blat rozkrusz na piasek - nie będzie to trudne, a całość będzie faktycznie wyglądała jak mech :)
  9. Ubij zimną śmietankę razem z mascarpone i cukrem na bardzo sztywny krem, zajmie to kilka minut. Jeśli dla Ciebie krem jest za mało słodki, dodaj cukru. Całość możesz również urozmaicić dodając trochę soku z cytryny.
  10. Wyłóż cały krem na blat ciasta w formie. Jeśli chcesz dodaj dowolne owoce jagodowe do kremu. Wyrównaj szpatułką. Na wierzch rozsyp pokruszone ciasto, może być z górką :)
  11. Dowolnie udekoruj - świetnie sprawdzą się tutaj owoce jagodowe - borówki, jagody, maliny, truskawki.
  12. Ciasto przechowuj w lodówce.
I co? Było trudno? Chyba nie... :)





 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger