06 listopada

Ciasto bananowe bezglutenowe

Zachęcam Was dzisiaj do wyruszenia w słodką podróż pełną
bananowych aromatów i bezglutenowych smaków.
Przed Wami przepis na domowe ciasto bananowe,
które jest bardzo proste w przygotowaniu,
a jego smak przywołuje miłe wspomnienia...
Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego ciasta bananowego,
które skradnie Wasze serca i podniebienia! 



Potrzebujemy (standardowa duża keksówka):

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany (użyłam 3 do ciasta i 1 do dekoracji na wierzch)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju (użyłam kokosowego)
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam Schar mix C)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 rządek dowolnej czekolady (użyłam gorzkiej)
Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  2. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem (jeśli chcecie ułożyć jednego banana na wierzchu, rozgniećcie tylko 3 banany)
  3. Do bananów dodajemy jajko i olej. Dokładnie mieszamy.
  4. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, sól i cukier.
  5. Dodajemy suche składniki do bananów i mieszamy wyłącznie do połączenia się składników. Jeśli chcemy dodać czekoladę, siekamy ją na drobne kawałki i dodajemy ją teraz, całość mieszamy.
  6. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i jeśli chcemy, to układamy na wierzchu przekrojonego wzdłuż banana.
  7. Pieczemy przez 50-55 minut, aż do suchego patyczka.
  8. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
  9. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Do tego typu wypieków warto użyć bardzo dojrzałych (wręcz czarnych), miękkich bananów, są słodsze, dlatego możemy użyć zdecydowanie mniej cukru. 
  • Można użyć dowolnego oleju roślinnego.
  • Smak dojrzałych bananów jest bardzo wyraźny, dlatego uważam, że nie warto dodawać żadnych dodatkowych aromatów czy olejków smakowych.
  • Ciasto będzie się świetnie komponowało również z orzechami. Można je pokroić drobno i dodać do masy zamiast czekolady albo wraz z nią - zmieniaj, baw się, eksperymentuj! :)
  • Całe ciasto wymieszałam za pomocą widelca. Nie polecam użycia miksera. Mieszaj dość krótko, ale zadbaj o to, aby mąka była dobrze wymieszana.
  • Jeśli masz pytania - chętnie na nie odpowiem! :)







Inne przepisy z bananami:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger