Zachęcam Was dzisiaj do wyruszenia w słodką podróż pełną
bananowych aromatów i bezglutenowych smaków.
Przed Wami przepis na domowe ciasto bananowe,
które jest bardzo proste w przygotowaniu,
a jego smak przywołuje miłe wspomnienia...
Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego ciasta bananowego,
które skradnie Wasze serca i podniebienia!
Potrzebujemy (standardowa duża keksówka):
- 3-4 bardzo dojrzałe banany (użyłam 3 do ciasta i 1 do dekoracji na wierzch)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju (użyłam kokosowego)
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam Schar mix C)
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- opcjonalnie 1 rządek dowolnej czekolady (użyłam gorzkiej)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
- Banany rozgniatamy dokładnie widelcem (jeśli chcecie ułożyć jednego banana na wierzchu, rozgniećcie tylko 3 banany)
- Do bananów dodajemy jajko i olej. Dokładnie mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, sól i cukier.
- Dodajemy suche składniki do bananów i mieszamy wyłącznie do połączenia się składników. Jeśli chcemy dodać czekoladę, siekamy ją na drobne kawałki i dodajemy ją teraz, całość mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i jeśli chcemy, to układamy na wierzchu przekrojonego wzdłuż banana.
- Pieczemy przez 50-55 minut, aż do suchego patyczka.
- Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Do tego typu wypieków warto użyć bardzo dojrzałych (wręcz czarnych), miękkich bananów, są słodsze, dlatego możemy użyć zdecydowanie mniej cukru.
- Można użyć dowolnego oleju roślinnego.
- Smak dojrzałych bananów jest bardzo wyraźny, dlatego uważam, że nie warto dodawać żadnych dodatkowych aromatów czy olejków smakowych.
- Ciasto będzie się świetnie komponowało również z orzechami. Można je pokroić drobno i dodać do masy zamiast czekolady albo wraz z nią - zmieniaj, baw się, eksperymentuj! :)
- Całe ciasto wymieszałam za pomocą widelca. Nie polecam użycia miksera. Mieszaj dość krótko, ale zadbaj o to, aby mąka była dobrze wymieszana.
- Jeśli masz pytania - chętnie na nie odpowiem! :)
Inne przepisy z bananami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)