Bezglutenowe przepisy wcale nie muszą być takie trudne w wykonaniu.
A tego dowodem jest dzisiejszy wpis poświęcony bezglutenowym mini ptysiom,
które wypełniłam po brzegi delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Aby te małe deserki były jeszcze strojniejsze i smaczniejsze,
polałam je odrobiną roztopionej czekolady.
Mmm... ślinka cieknie na samą myśl... 💓😊
Potrzebujemy (wyszło mi 19 mini ptysiów):
- 150 g bezglutenowej mąki uniwersalnej (użyłam Schar Mehl Farine)
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczyptę soli
Dodatkowo:
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- opcjonalnie ulubiony aromat
- kilka kostek czekolady + 2 łyżki śmietanki
Krok po kroku:
- Wodę, mleko, masło i sól zagotowujemy.
- Dodajemy mąkę i szybko mieszamy całość drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Całość gotujemy i mieszamy, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Odstawiamy garnek na bok.
- Do jeszcze ciepłego ciasta dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut, następnie przekładamy do worka cukierniczego z wybraną tylką i wyciskamy wybrany kształt na papier do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciasto rośnie w trakcie pieczenia!).
- Ciasto pieczemy w temperaturze 220 st. C przez około 25-30 minut (warto sprawdzić po tym czasie czy ptyś nie jest surowy w środku).
- Studzimy i przekrawamy na pół.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem.
- Wypełniamy ptysie w środku kremem - za pomocą worka cukierniczego i ulubionej tylki lub łyżką.
- Przed podaniem dekorujemy rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietanką.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Moje ptysie piekłam przez 30 minut.
- Zamiast worka cukierniczego można użyć woreczka stunowego z odciętym rogiem lub nakładać ciasto łyżką.
- Zamiast przekrajać, ptysie można nadziać za pomocą odpowiedniej tylki lub robiąc otwór w spodniej części ptysia i nakładać masę również z użyciem woreczka strunowego.
- Ptysie można posypać cukrem pudrem, będą smakowały równie wyśmienicie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)