31 marca

Mini ptysie bezglutenowe

Bezglutenowe przepisy wcale nie muszą być takie trudne w wykonaniu.
A tego dowodem jest dzisiejszy wpis poświęcony bezglutenowym mini ptysiom,
które wypełniłam po brzegi delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Aby te małe deserki były jeszcze strojniejsze i smaczniejsze,
polałam je odrobiną roztopionej czekolady.
Mmm... ślinka cieknie na samą myśl... 💓😊 


Potrzebujemy (wyszło mi 19 mini ptysiów):
  • 150 g bezglutenowej mąki uniwersalnej (użyłam Schar Mehl Farine)
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczyptę soli
Dodatkowo:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • opcjonalnie ulubiony aromat
  • kilka kostek czekolady + 2 łyżki śmietanki
Krok po kroku:
  1. Wodę, mleko,  masło i sól zagotowujemy.
  2. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy całość drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Całość gotujemy i mieszamy, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Odstawiamy garnek na bok.
  3. Do jeszcze ciepłego ciasta dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując do połączenia się wszystkich składników.
  4. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut, następnie przekładamy do worka cukierniczego z wybraną tylką i wyciskamy wybrany kształt na papier do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciasto rośnie w trakcie pieczenia!).
  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 220 st. C przez około 25-30 minut (warto sprawdzić po tym czasie czy ptyś nie jest surowy w środku).
  6. Studzimy i przekrawamy na pół.
  7. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem.
  8. Wypełniamy ptysie w środku kremem - za pomocą worka cukierniczego i ulubionej tylki lub łyżką.
  9. Przed podaniem dekorujemy rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietanką.
  10. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Moje ptysie piekłam przez 30 minut.
  • Zamiast worka cukierniczego można użyć woreczka stunowego z odciętym rogiem lub nakładać ciasto łyżką.
  • Zamiast przekrajać, ptysie można nadziać za pomocą odpowiedniej tylki lub robiąc otwór w spodniej części ptysia i nakładać masę również z użyciem woreczka strunowego.
  • Ptysie można posypać cukrem pudrem, będą smakowały równie wyśmienicie :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger