Już grudzień - witajcie więc w świątecznym nastroju! 🌟
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie Boże Narodzenie to czas pełen ciepła, zapachu pomarańczy
i cynamonu unoszącego się w powietrzu. To chwile, które rozgrzewają serce i przypominają
o tym, co najważniejsze – wspólnie spędzonych momentach. Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami czymś wyjątkowym – moim najnowszym przepisem na sernik pomarańczowy z delikatnym kremem cynamonowym.
Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów. Wyobraźcie sobie: aksamitnie kremowy sernik, którego smak przeplata się z aromatem świeżo startej skórki pomarańczowej.
A na wierzchu – puszysty krem z nutą cynamonu,
który niczym kocyk otula ten świąteczny wypiek. Każdy kęs to ciepły, otulający uśmiech
– idealny do filiżanki gorącej herbaty w zimowy wieczór.
To ciasto nie tylko smakuje, ale też wygląda jak świąteczna ozdoba – idealne, by podać je na wigilijnym stole lub zabrać na spotkanie z bliskimi. A najpiękniejsze jest to, że przygotowanie go wypełnia dom tym cudownym świątecznym zapachem, który od razu przywołuje na myśl choinkę, światełka i uśmiech najbliższych.
Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu i stworzenia w swoich domach tej małej, sernikowej magii. Niech to będzie Wasz sposób na dodanie odrobiny świątecznego ciepła
– w kuchni i w sercach Waszych bliskich. 🎄
Czekam na Wasze opinie i zdjęcia!
Niech Wasze Święta będą równie pyszne, co ten sernik. ❤️
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
- 1 kg sera twarogowego (koniecznie wysokiej jakości!)
- 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy)
- 5 jajek
- 50 g masła
- 40 g budyniu śmietankowego (w proszku)
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka zagęszczonego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (użyj max. 30 ml soku)
- szczypta soli
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 125 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 0,5-1 łyżeczki cynamonu (dodaj tyle ile lubisz)
- 10 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- cząstki pomarańczy do dekoracji
- Masło roztop i odłóż do lekkiego ostudzenia.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Odłóż na bok.
- Piekarnik rozgrzej do 150 st. C.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odłóż na bok.
- Do misy miksera dodaj twaróg, cukier i masło. Gdy masa będzie jednolita dodaj partiami budyń, mleko i śmietankę. Dodaj sok i startą skórkę pomarańczową. Mieszaj do połączenia składników.
- Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj w masę serową, najlepiej za pomocą szpatułki.
- Dodaj tyle kandyzowanej skórki pomarańczowej, ile lubisz i dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
- Na dno rozgrzanego piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z gorącą wodą.
- Wstaw tortownicę do piekarnika na środkową półkę i piecz sernik przez 75 minut.
- Zostaw upieczony sernik w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, po czym ostudź go w temperaturze pokojowej.
- Krem: śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj sok z pomarańczy i cynamon i delikatnie wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego lub wyłóż i równomiernie rozsmaruj, udekoruj plasterkami pomarańczy i cukrem pudrem.
- Udekoruj sernik i przechowuj go w lodówce.
- Smacznego! :)
- Sernik urośnie, a potem lekko opadnie, ale nie powinien być niższy niż poziom tortownicy.
- Dodawaj cynamonu do kremu stopniowo i próbuj czy Ci odpowiada smakowo.
- Można użyć sera z wiaderka, polecam ten z Piątnicy 💖
- Sernik można dekorować nawet tuż przed podaniem. Wcześniej jednak przechowuj go w lodówce.
- Dla osób na diecie bezglutenowej, polecam oczywiście budyń bez dodatku glutenu.
- Cukier można zamienić np. na erytrytol lub ksylitol, można też zupełnie zrezygnować z kandyzowanej skórki pomarańczowej i/lub dodać więcej tej świeżo startej - będzie zdecydowanie mniej węglowodanów w porcji! 😎
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)