15 grudnia

Pierniczki świąteczne

 Zapach korzennych przypraw unoszący się w kuchni, ciepło piekarnika
i radość z dekorowania ciasteczek to nieodłączna część bożonarodzeniowego klimatu.
Świąteczne pierniczki na prawdziwym miodzie i maśle to smak,
który łączy pokolenia – miękkie, pełne aromatu i tak domowe,
że każdy kęs niemal przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
Przygotowanie ich to nie tylko pieczenie, ale prawdziwy rytuał,
który wypełnia serca ciepłem, a dom miłością.
Mam dla Was dziś tradycyjny przepis na pierniczki,
które są pyszne, aromatyczne, a co najważniejsze praca z tym ciastem to prawdziwa przyjemność!
Gotowi, by zanurzyć się w tej tradycji? 🎄✨


Potrzebujemy:
  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 80 g cukru pudru
  • 130 g masła
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Krok po kroku:
  1. Masło i miód podgrzewamy, aż otrzymamy płynną masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
  2. Łączymy w misce wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawę, cukier puder, sodę, kakao, sól). Mieszamy łyżką.
  3. Do suchych składników dodajemy masło z miodem oraz jajko i zagniatamy ciasto, aż całkowicie składniki się połączą.
  4. Ciasto można od razu wałkować i wykrawać z niego pierniczki za pomocą foremek.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i pieczemy pierniczki partiami po 7 minut.
  6. Odstawiamy do ostudzenia, następnie dowolnie dekorujemy.
  7. Smacznego! 

Dobre rady:
  • Ciasto nie wymaga chłodzenia, jest bardzo elastyczne i plastyczne, perfekcyjnie się z nim pracuje, foremki dobrze się wykrawają, a pierniczki utrzymują kształt.
  • Jeśli nie masz czasu piec od razu, schowaj ciasto do lodówki i wyciągnij je około 30 minut przed planowanym wałkowaniem i pieczeniem. Ciasto schowane do lodówki spokojnie wytrzyma kilka dni.
  • Miękkość pierniczków zależy od grubości, na jaką rozwałkujemy ciasto - im cieńsze, tym pierniczki są twardsze.
  • Gdy pierniki wyjdą za twarde, można je schować do metalowej puszki z kawałkiem jabłka. Trzeba jednak pamiętać, aby codziennie wymieniać jabłko na nowy kawałek, aby całość nam nie zapleśniała!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger