Zapach korzennych przypraw unoszący się w kuchni, ciepło piekarnika
i radość z dekorowania ciasteczek to nieodłączna część bożonarodzeniowego klimatu.
Świąteczne pierniczki na prawdziwym miodzie i maśle to smak,
który łączy pokolenia – miękkie, pełne aromatu i tak domowe,
że każdy kęs niemal przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
Przygotowanie ich to nie tylko pieczenie, ale prawdziwy rytuał,
który wypełnia serca ciepłem, a dom miłością.
Mam dla Was dziś tradycyjny przepis na pierniczki,
które są pyszne, aromatyczne, a co najważniejsze praca z tym ciastem to prawdziwa przyjemność!
Gotowi, by zanurzyć się w tej tradycji? 🎄✨
i radość z dekorowania ciasteczek to nieodłączna część bożonarodzeniowego klimatu.
Świąteczne pierniczki na prawdziwym miodzie i maśle to smak,
który łączy pokolenia – miękkie, pełne aromatu i tak domowe,
że każdy kęs niemal przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
Przygotowanie ich to nie tylko pieczenie, ale prawdziwy rytuał,
który wypełnia serca ciepłem, a dom miłością.
Mam dla Was dziś tradycyjny przepis na pierniczki,
które są pyszne, aromatyczne, a co najważniejsze praca z tym ciastem to prawdziwa przyjemność!
Gotowi, by zanurzyć się w tej tradycji? 🎄✨
Potrzebujemy:
- 550 g mąki pszennej
- 300 g miodu
- 80 g cukru pudru
- 130 g masła
- 40 g przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Krok po kroku:
- Masło i miód podgrzewamy, aż otrzymamy płynną masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
- Łączymy w misce wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawę, cukier puder, sodę, kakao, sól). Mieszamy łyżką.
- Do suchych składników dodajemy masło z miodem oraz jajko i zagniatamy ciasto, aż całkowicie składniki się połączą.
- Ciasto można od razu wałkować i wykrawać z niego pierniczki za pomocą foremek.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i pieczemy pierniczki partiami po 7 minut.
- Odstawiamy do ostudzenia, następnie dowolnie dekorujemy.
- Smacznego!
Dobre rady:
- Ciasto nie wymaga chłodzenia, jest bardzo elastyczne i plastyczne, perfekcyjnie się z nim pracuje, foremki dobrze się wykrawają, a pierniczki utrzymują kształt.
- Jeśli nie masz czasu piec od razu, schowaj ciasto do lodówki i wyciągnij je około 30 minut przed planowanym wałkowaniem i pieczeniem. Ciasto schowane do lodówki spokojnie wytrzyma kilka dni.
- Miękkość pierniczków zależy od grubości, na jaką rozwałkujemy ciasto - im cieńsze, tym pierniczki są twardsze.
- Gdy pierniki wyjdą za twarde, można je schować do metalowej puszki z kawałkiem jabłka. Trzeba jednak pamiętać, aby codziennie wymieniać jabłko na nowy kawałek, aby całość nam nie zapleśniała!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)