Czasami najprostsze składniki potrafią stworzyć prawdziwą magię w kuchni.
Taki właśnie jest ten sernik – delikatny, puszysty, wysoki,
z przyjemnie słodką nutą dzięki dodatkowi mleka w proszku.
To ciasto, które rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność.
Idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, świątecznych stołach
czy spotkaniach z przyjaciółmi.
Jeśli szukasz deseru, który zachwyci wszystkich
– to jest właśnie ten przepis! ✨🍰
Potrzebujemy:
- 1 kg twarogu (może być dobrej jakości twaróg z wiaderka)
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 opakowania budyniu (dla bezglutenowców - bez mąki pszennej w składzie)
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 1/2 szklanki mleka 3,5%
- 1 1/2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, opcja góra-dół.
- Białka oddziel od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Odstawiamy na chwilę na bok.
- Żółtka ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym (lub esencją) na puszystą masę.
- Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny pod palcami, dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy.
- Dodajemy budynie, a następnie mleko i olej. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy mleko w proszku (warto je wcześniej przesiać, aby nie było grudek).
- Gdy masa całkowicie się połączy, dodajemy partiami ubite białka i dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
- Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w kąpieli wodnej przez 60 minut.
- Po upływnie tego czasu, ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku przez 30 minut, następnie wyciągamy je z kąpieli wodnej i wkładamy ponownie do piekarnika co całkowitego wystudzenia (można zostawić już lekko uchylone drzwiczki).
- Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Dobre rady:
- Kąpiel wodna - formę do pieczenia zabezpieczamy folią aluminiową tak, aby uniknąć dostania się wody do formy. Następnie wstawiamy formę do większego naczynia (lub głębszej blachy z piekarnika) i nalewamy wrzącej wody mniej więcej do połowy wysokości formy, w której mamy ciasto. Brzmi skomplikowanie, ale na pewno się wszystko uda :) Dzięki temu sernik będzie wyjątkowo puszysty i przede wszystkim równy po upieczeniu.
- To normalne, że sernik będzie miał brązową skórkę - taki jego urok :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)