Jeśli szukasz pomysłu na sycące, aromatyczne danie, które idealnie wpisuje się
w dietę niskowęglowodanową, ta tarta jest dla Ciebie! 🥦🍅
Kruche migdałowe ciasto, kremowy farsz z jajek, śmietanki i sera cheddar,
a do tego brokuły i intensywne w smaku suszone pomidory – połączenie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wartościami odżywczymi.
Idealna na obiad, kolację lub elegancką przekąskę.
Zero zbędnych węglowodanów, maksimum smaku! 🔥
Sprawdź przepis i przekonaj się, jak pyszna może być tarta w wersji keto. 💚
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 115 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 1 jajko
- 15 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
Farsz:
- 2 jajka
- 75 g startego sera cheddar (może być inny ulubiony)
- 65 g śmietany 30%
- sól
- pieprz
- curry
- kilka różyczek brokułu
- kilka suszonych pomidorów
- 30 g sera feta
- papryczka chilli (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Zagniatamy ciasto, chowamy je do lodówki na 15-30 minut, po czym wylepiamy spód i boki formy. Pieczemy je przez 5 minut 170 st. C.
- W tym czasie przygotowujemy farsz do tarty. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, startym serem i przyprawami. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Surowe brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Papryczkę chwili kroimy w kostkę.
- Wyciągamy podpieczony spód i wylewamy na niego masę jajeczno-śmietanową. Posypujemy ją papryczką chilli i układamy na wierzchu brokuły i suszone pomidory. Na górze układamy pokruszony ser feta oraz opcjonalnie jeszcze trochę cheddara. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
- Pieczemy w 170 st. C przez 15-18 minut.
- Podajemy na ciepło lub na zimno - tarta idealnie nadaje się do zabrania jej na wynos, np. do pracy i do późniejszego odgrzania.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)