10 kwietnia

Babka czekoladowa (bez glutenu)

 Wielkanoc coraz bliżej, a na moim stole nie może zabraknąć… babki! 

Tym razem w wersji bezglutenowej i czekoladowej
– wilgotna, miękka, z nutą gorzkiego kakao i odrobiną magii.
To prosty sposób, by połączyć tradycję z nowoczesnym podejściem do wypieków.
Idealna dla tych, którzy unikają glutenu,
ale nie chcą rezygnować z pysznych świątecznych smaków.
Zaparzcie herbatę, włączcie ulubioną playlistę lub weźcie dobrą książkę
i dajcie się ponieść aromatom kakao.
Bo ta babka smakuje jeszcze lepiej, gdy pachnie domem i spokojem.
💛


Potrzebujemy (forma 16-18 cm):
  • 100 g czekolady gorzkiej (użyłam Lindt z pomarańczą i migdałem)
  • 100 g masła
  • 10 g kakao
  • 3 jajka
  • 100 g cukru (użyłam brązowego)
  • 100 g mąki bezglutenowej (użyłam uniwersalnej mieszanki Belviten)
  • 125 ml mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krok po kroku:
  1. Masło, cukier, mleko i kakao podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia masła i połączenia się składników.
  2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do podgrzanej masy, mieszamy, aż czekolada się roztopi.
  3. 100 ml z tej masy odkładany na bok (posłuży jako polewa do ciasta).
  4. Żółtka oddzielamy od białek.
  5. Żółtka dodajemy do masy czekoladowej (do tej większej ilości). Mieszamy do połączenia.
  6. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i mieszamy razem.
  7. W dwóch partiach dodajemy mąkę do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie.
  8. Białka ubijamy z cukrem waniliowym do uzyskania szklistej masy, ale nie ubijamy jej na zupełnie sztywno.
  9. Białka delikatnie dodajemy do masy i mieszamy łyżką lub szpatułką.
  10. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 st. C przez 40 minut.
  11. Ciasto studzimy.
  12. Wcześniej odłożoną masę na polewę mieszamy (będzie dość gęsta) i polewamy nią zupełnie zimne ciasto. Dowolnie dekorujemy.
  13. Smacznego! 
Ciasto wlewamy do formy, której dno wykładam papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruję. Babka wychodzi mięciutka i delikatna. Główny smak babki będzie zależny od jakości czekolady, jaką wybierzmy i dodamy do babki.
Jeśli chcesz zrobić babkę w wersji z mąką pszenną, dodaj, proszę o 50 g mąki pszennej więcej niż w przepisie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger