Wielkanoc coraz bliżej, a na moim stole nie może zabraknąć… babki!
Tym razem w wersji bezglutenowej i czekoladowej
– wilgotna, miękka, z nutą gorzkiego kakao i odrobiną magii.
To prosty sposób, by połączyć tradycję z nowoczesnym podejściem do wypieków.
Idealna dla tych, którzy unikają glutenu,
ale nie chcą rezygnować z pysznych świątecznych smaków.
Zaparzcie herbatę, włączcie ulubioną playlistę lub weźcie dobrą książkę
i dajcie się ponieść aromatom kakao.
Bo ta babka smakuje jeszcze lepiej, gdy pachnie domem i spokojem. 💛
Zaparzcie herbatę, włączcie ulubioną playlistę lub weźcie dobrą książkę
i dajcie się ponieść aromatom kakao.
Bo ta babka smakuje jeszcze lepiej, gdy pachnie domem i spokojem. 💛
Potrzebujemy (forma 16-18 cm):
- 100 g czekolady gorzkiej (użyłam Lindt z pomarańczą i migdałem)
- 100 g masła
- 10 g kakao
- 3 jajka
- 100 g cukru (użyłam brązowego)
- 100 g mąki bezglutenowej (użyłam uniwersalnej mieszanki Belviten)
- 125 ml mleka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krok po kroku:
- Masło, cukier, mleko i kakao podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia masła i połączenia się składników.
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do podgrzanej masy, mieszamy, aż czekolada się roztopi.
- 100 ml z tej masy odkładany na bok (posłuży jako polewa do ciasta).
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Żółtka dodajemy do masy czekoladowej (do tej większej ilości). Mieszamy do połączenia.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i mieszamy razem.
- W dwóch partiach dodajemy mąkę do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie.
- Białka ubijamy z cukrem waniliowym do uzyskania szklistej masy, ale nie ubijamy jej na zupełnie sztywno.
- Białka delikatnie dodajemy do masy i mieszamy łyżką lub szpatułką.
- Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 st. C przez 40 minut.
- Ciasto studzimy.
- Wcześniej odłożoną masę na polewę mieszamy (będzie dość gęsta) i polewamy nią zupełnie zimne ciasto. Dowolnie dekorujemy.
- Smacznego!
Ciasto wlewamy do formy, której dno wykładam papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruję. Babka wychodzi mięciutka i delikatna. Główny smak babki będzie zależny od jakości czekolady, jaką wybierzmy i dodamy do babki.
Jeśli chcesz zrobić babkę w wersji z mąką pszenną, dodaj, proszę o 50 g mąki pszennej więcej niż w przepisie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️