piątek, 21 listopada 2014

Babeczki ze słonecznikiem i cynamonową polewą

Bardzo lubię babeczki, ponieważ można je przygotować bardzo szybko i bardzo łatwo, 
dlatego każdy niezapowiedziany gość, 
może być z łatwością poczęstowany świeżym wypiekiem :)
Lubię też cynamon, który kojarzy mi się z jesienią, 
ale i z zimowymi wieczorami z kocykiem i gorącym kakao...
Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na babeczki z dodatkiem ziaren słonecznika 
i cynamonowo-cukrową polewą, która stwarza na babeczce chrupiącą skórkę ;)
Śmiało! Osłódźmy sobie jesienne i zimowe wieczory!


Potrzebujemy:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • szczyptę soli
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
Polewa:
  • 20 g masła
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
  2. Masło topimy i lekko schładzamy.
  3. W jednej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól.
  4. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, masło i mleko.
  5. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do ich połączenia, następnie dodajemy słonecznik.
  6. Gotowe ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 25 minut.
  7. W tym czasie przygotowujemy polewę: masło topimy i łączymy z brązowym cukrem i cynamonem.
  8. Po upieczeniu wyciągamy babeczki z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy cynamonową polewą, a następnie studzimy.
  9. Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcjach:

Prezenty na Mikołajki Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Smaczna Jesień Świąteczne słodkości!








NAGRODA!
Przepis został uhonorowany II miejscem w konkursie na smaczny, niskokaloryczny deser 
w konkursie organizowanym przez Instytut Dietetyki "MOC DIETY"


1 komentarz:

  1. O matko jak ja lubię babeczki! :) Słodkości to coś wspaniałego tylko trzeba uważać z ilością :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)