Bardzo lubię babeczki, ponieważ można je przygotować bardzo szybko i bardzo łatwo,
dlatego każdy niezapowiedziany gość,
może być z łatwością poczęstowany świeżym wypiekiem :)
może być z łatwością poczęstowany świeżym wypiekiem :)
Lubię też cynamon, który kojarzy mi się z jesienią,
ale i z zimowymi wieczorami z kocykiem i gorącym kakao...
Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na babeczki z dodatkiem ziaren słonecznika
i cynamonowo-cukrową polewą, która stwarza na babeczce chrupiącą skórkę ;)
Śmiało! Osłódźmy sobie jesienne i zimowe wieczory!
Potrzebujemy:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- szczyptę soli
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- garść łuskanych ziaren słonecznika
Polewa:
- 20 g masła
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
- Masło topimy i lekko schładzamy.
- W jednej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól.
- W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, masło i mleko.
- Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do ich połączenia, następnie dodajemy słonecznik.
- Gotowe ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 25 minut.
- W tym czasie przygotowujemy polewę: masło topimy i łączymy z brązowym cukrem i cynamonem.
- Po upieczeniu wyciągamy babeczki z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy cynamonową polewą, a następnie studzimy.
- Smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcjach:
O matko jak ja lubię babeczki! :) Słodkości to coś wspaniałego tylko trzeba uważać z ilością :)
OdpowiedzUsuń