Sezon jesiennych chłodów w pełni...
Aby osłodzić sobie ten czas proponuję - po raz kolejny i na pewno nie ostatni - babeczki! :)
Dzisiaj czekoladowe babeczki z płatkami owsianymi i polewą kakaową.
Pyszne, puszyste i baaardzo czekoladowe! :)
Do piekarników - gotowi - start!
Potrzebujemy (10 sztuk):
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklankę cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 2 garście płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cukru
Krok po kroku:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
- Masło topimy i studzimy.
- Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy z cukrem.
- Jajko, mleko i masło mieszamy razem i wlewamy do suchych składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
- Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy 25 minut.
- W czasie pieczenia tworzymy polewę: masło topimy, dodajemy do niego kakao, cukier i mleko. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści.
- Polewą smarujemy upieczone i lekko wystudzone babeczki.
- Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w akcjach:




Idealne na osłodę deszczowych, listopadowych wieczorów... :)
OdpowiedzUsuńZgadza się! :) Witam ponownie ;)
Usuń