Jest to iście niebiańskie ciasto!
A dlaczego?!
Gdy go spróbujecie i zamknięcie oczy, to przeniesiecie się gdzieś w niebiosa... :)
Delikatny biszkopt z pysznym kremem kokosowym, to idealne połączenie,
które pozostaje w pamięci na baaardzo długo!
I na jednym kawałku się nie skończy - obiecuję! :)
Potrzebujemy (składniki na formę 23 x 23 cm):
Biszkopt:
- 1 szklankę mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- 1 tabliczkę białej czekolady
- 75 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do dekoracji
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta)
- 2 kieliszki likieru kokosowego (o ile ciasto będzie tylko dla dorosłych ;) )
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz olej.
- Mieszamy dokładnie i wylewamy do formy.
- Pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy.
- Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 250 ml śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści.
- Pozostałe 250 ml śmietanki ubijamy, opcjonalnie dodajemy cukier puder.
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ubitą śmietanę oraz wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Dodajemy również likier kokosowy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- Jeden blat ciasta wkładamy do formy, nakładamy na niego połowę kremu i wyrównujemy powierzchnie. Na kremie układamy drugi blat i wylewamy resztę kremu kokosowego.
- Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
- Schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
- Smacznego! :)
Kokosowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuń