czwartek, 8 stycznia 2015

Rafaello - niebiańskie ciasto

Jest to iście niebiańskie ciasto!
A dlaczego?!
Gdy go spróbujecie i zamknięcie oczy, to przeniesiecie się gdzieś w niebiosa... :)
Delikatny biszkopt z pysznym kremem kokosowym, to idealne połączenie, 
które pozostaje w pamięci na baaardzo długo!
I na jednym kawałku się nie skończy - obiecuję! :)



Potrzebujemy (składniki na formę 23 x 23 cm):

Biszkopt:
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 1 tabliczkę białej czekolady
  • 75 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do dekoracji
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta)
  • 2 kieliszki likieru kokosowego (o ile ciasto będzie tylko dla dorosłych ;) )

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz olej.
  4. Mieszamy dokładnie i wylewamy do formy.
  5. Pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy.
  6. Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.
  7. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 250 ml śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści.
  8. Pozostałe 250 ml śmietanki ubijamy, opcjonalnie dodajemy cukier puder.
  9. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ubitą śmietanę oraz wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Dodajemy również likier kokosowy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  10. Jeden blat ciasta wkładamy do formy, nakładamy na niego połowę kremu i wyrównujemy powierzchnie. Na kremie układamy drugi blat i wylewamy resztę kremu kokosowego.
  11. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
  12. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  13. Smacznego! :)





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)