06 lutego

Bułeczki razowe nocne - idealne!

Po całkiem niedługich poszukiwaniach znalazłam swoje bułki idealne!
Pyszne, mięciutkie i niesamowicie proste w przygotowaniu!
Zastanawiacie się może skąd w ich nazwie znalazła się noc?
To proste! Bułki te rosną, kiedy my śpimy :)
Wieczorem zagniatamy ciasto, formujemy z niego bułeczki, układamy na blasze i chowamy na noc do lodówki, a rano po przebudzeniu wstawiamy bułeczki do rozgrzanego piekarnika i już po kilkunastu minutach możemy cieszyć się 
cieplutkimi i świeżymi bułeczkami! :D
Oczywiście nie będę spoczywała na laurach i nie zamierzam zaniechać dalszych poszukiwań pieczywa idealnego i kolejnych eksperymentów ;)




Potrzebujemy (ilość na 9 bułek):
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 25 g masła
  • 1 szklankę mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ulubione ziarna

Krok po kroku:
  1. Masło topimy i studzimy.
  2. Mleko lekko podgrzewamy.
  3. Robimy rozczyn: do naczynia dodajemy 3 łyżki mąki, cukier, 1/3 szklanki mleka i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Po tym czasie do miski dodajemy mąkę, masło, resztę mleka, sól, 1 jajko i wlewamy rozczyn. Mieszamy chwilę łyżką, następnie zagniatamy ciasto ręką. Ciasto będzie dosyć klejące, ale po chwili będzie dało się uformować z niego bułki (ewentualnie przy formowaniu bułek możemy w rękach rozetrzeć trochę mąki).
  5. Formujemy bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki (lub inne chłodne miejsce)  na całą noc.
  6. Rano rozgrzewamy piekarnik do 250⁰ C, bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 10 minut.
  7. Po upieczeniu studzimy, a następnie wołamy wszystkich na śniadanie :)
  8. Smacznego! :)






3 komentarze:

  1. Oj, takie przepisy to ja lubię! _gosia
    http://babilon-zatokakobiet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!

    Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wydanie, smaczne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger