31 stycznia

Pudding chia

Chia - to ostatnio modne słowo,
a tak naprawdę to  ziarenka szałwii hiszpańskiej posiadające
witaminy, minerały i antyoksydanty
Te maleństwa zawierają w sobie:
8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś, 
15 razy więcej magnezu niż brokuły, 
6 razy więcej wapnia niż mleko, 
3 razy więcej żelaza niż szpinak, 
4 razy więcej selenu niż len, 
2 razy więcej błonnika niż otręby.
Zachęceni do wypróbowania chia?
To do dzieła! :-)

Więcej informacji: http://nasionachia.pl/


Potrzebujemy (na 2-3 porcje):
  • 400 ml mleka (może być krowie, roślinne - ulubione :-) pudding będzie miał smak płynu, którym zalejecie nasionka)
  • 5 czubatych łyżek nasion chia
  • ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • cukier, miód, ksylitol... do smaku (opcjonalnie)
Krok po kroku:
  1. Mleko przelewamy np. do słoika. 
  2. Dodajemy ziarenka chia, ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie) zakręcamy słoik i wstrząsamy do wymieszania.
  3. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Gotowy pudding przekładamy do naczynek.
  5. Podajemy z musem owocowym, owocami, bakaliami lub innymi dodatkami.
  6. Smacznego! :-)
Ja ziarenka chia zalałam "mlekiem" owsianym (ale z krowim też mi smakuje)
 i nie słodziłam puddingu. Do niego możecie dodać co Wam się tylko podoba
- cynamon, imbir, miód
- eksperymentujcie :-)



2 komentarze:

  1. Mi nigdy nie chciał tak zgęstnieć, nie wiem czemu. Może za dużo mleka dawałam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgęstnieje gdy będzie odpowiednia proporcja płynu i ziarenek. Ja dodaje czubatą łyżkę ziaren na 100 ml płynu i teraz pudding wychodzi odpowiednio gesty :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger