28 marca

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa to świetny pomysł zarówno dla osób uwielbiających gołąbki,
jak i dla osób dbających o linię :-)
Nie posiada ona mnóstwa kalorii (jeśli dodamy chude mięso),
 a jest smaczna i pożywna!
Najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu ;-)


Potrzebujemy:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 puszkę pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 1 torebkę ulubionego ryżu
  • 3 l wody
  • 1 dużą cebulę
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • zioła do smaku
  • 2 łyżki oleju
Krok po kroku:
  1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy starte warzywa i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy mięso i smażymy aż straci różowy kolor. 
  3. Całość przekładamy do dużego garnka, dolewamy wodę, przyprawiamy, dodajemy pomidory, passatę i poszatkowaną kapustę.Gotujmy pod przykryciem przez 30 minut. 
  4. Dodajemy surowy ryż i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie ewentualnie jeszcze doprawiamy.
  5. Podajemy gorącą! 
  6. Smacznego! :-)
Dobre rady:
  • Zupa gołąbkowa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się połączą i przegryzą :-)






5 komentarzy:

  1. Pyszna :) Uwielbiam gołąbki, ale zupy gołąbkowej jeszcze nie miałam okazji spróbować. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Zupa wyszła super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę! :-)
      Mnie smakuje najbardziej drugiego dnia :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam ją! :) Cieszę się, że smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger