03 maja

Pełnoziarniste placuszki bananowe

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Warto przygotować sobie pyszny i syty posiłek,
który da nam energię na początek dnia.
Dlatego specjalnie dla Was dzisiaj kolejna propozycja śniadaniowa:
pełnoziarniste placuszki bananowe
- idealne na śniadanie i deser! :)
To co, spróbujecie? :)


Potrzebujemy (na ok. 8-10 placuszków)

  • 2 dojrzałe banany (im ciemniejsze, tym lepsze, bo więcej zdrowego cukru zawierają)
  • 4 jajka
  • 180 ml mleka
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub żytniej pełnoziarnistej)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki wiodu (lub syropu klonowego)
  • 1 szczyptę soli
  • cynamon do smaku
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
Krok po kroku:
  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Żółtka oddzielamy od białek.
  3. Żółtka ucieramy np. blenderem z bananami i miodem. Do powstałej masy na przemiennie dodajemy mleko i mąkę. Na koniec dodajemy masło i cynamon. Dokładnie mieszamy.
  4. Biała ubijamy z solą na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
  5. Placuszki wykładamy łyżką na gorący tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami (sosem waniliowym, czekoladą, owocami, bakaliami.... ).
  7. Smacznego i duuużo energii na cały dzień! :)




3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wyglądają 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są smaczne i pożywne :) Idealne na śniadanie przed powrotem do pracy po długim weekendzie ;)

      Usuń
    2. Są smaczne i pożywne :) Idealne na śniadanie przed powrotem do pracy po długim weekendzie ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger