09 lipca

Truskawkowa kostka (przepis na TM)

Póki są truskawki, należy z nich korzystać jak najczęściej się da!
Dlatego oddaję dzisiaj w Wasze ręce przepis 
na pyszne ciasto truskawkowe:
ciemny kakaowy blat, warstwa konfitury truskawkowej, przepołowione truskawki
i fantastyczna truskawkowa pianka.
Ciasto lekkie, przyjemne i nie za słodkie.

Poniżej dwa przepisy - tradycyjny i do użycia w Thermomixie (lub Monsieur Cuisine).
W każdym przypadku ciasto się uda - bez obaw :)


Potrzebujemy (forma 25x36 cm):
Ciasto:
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 110 g cukru (lub ksylitolu)
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 50 ml oleju
Pianka:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 170 ml wody
  • 200  truskawek
  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki konfitury truskawkowej
  • poncz do nasączenia ciasta (herbata z cukrem lub likier truskwkowy)
  • 300 g truskawek
Krok po kroku (przepis tradycyjny):
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Białka ubijamy na prawie sztywną masę, po chwili dosypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie puszysta i lśniąca, dorzucamy żółtka i chwilę miksujemy.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy na małych obrotach.
  4. Dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy - aż składniki się połączą.
  5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut.
  6. Odstawiamy je do ostudzenia.
  7. Galaretki wrzucamy do wrzącej wody i mieszamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy truskawki i miksujemy od razu całość (za pomocą blendera lub w mikserze np. kielichowym). Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego skrzepnięcia.
  8. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca, ubijamy śmietanę na sztywno i stopniowo dodajemy do niej galaretkę.
  9. Składanie ciasta: ciasto ponczujemy, smarujemy konfiturą truskawkową lub nasączamy ponczem, wykładamy na nie przepołowione truskawki i zalewamy truskawkową pianką.
  10. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  11. Smacznego! :)
Krok po kroku (przepis na TM):
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Na urządzenie zakładamy motylek i wlewamy białka - ubijamy  2 min/obr. 3.
  3. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier - 3 min/obr.3.
  4. Dodajemy mąkę, kakao i olej i mieszamy 10 sek./obr. 3.zdejmujemy motylek i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  5. Pianka: do czystego naczynia miksującego wlewamy wodę i wsypujemy galaretki - 3 min/ temp. 100°C/obr. 2. Dodajemy truskawki i miksujemy 20 sek/obr 6-10 (zwiększać stopniowo). Masę przełożyć do miseczki i odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  6. Gdy masa będzie już tężała, w czystym naczyniu miksującym zakładamy motylek i ubijamy śmietanę (u mnie 36%) razem z masą 30 sek/obr.3 (jeśli jest to śmietana 30%, będzie to trwało chwilę dłużej, ale należy ubijanie cały czas kontrolować żeby nie wyszło masło :))
  7. Składanie ciasta: ciasto  nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą truskawkową, wykładamy na nie przepołowione truskawki i zalewamy truskawkową pianką.
  8. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  9. Smacznego! :)


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger