29 grudnia

Ciasto kokosowo-makowe

Dziś przedstawiam ciasto dla miłośników maku i kokosu.
Świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca.
To ciasto, które mnie osobiście kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,
ale idealnie wpasuje się również w karnawałowy czas! ;)
Jego przygotowanie jest całkiem proste, 
a jego smak wynagrodzi Wam stanie przy piekarniku ;)
Dajcie się skusić! :)



Potrzebujemy (tortownica o średnicy 24 cm):

Spód ciasteczkowy:
  • 1/3 kostki masła
  • 100 g ciasteczek korzennych lub herbatników


Warstwa makowa (dla Wielbicieli słodkich ciast polecam dodać do tej warstwy 2-3 łyżek cukru):
  • 1 dużą puszkę masy makowej
  • 2/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • garść siekanych orzechów i migdałów


Warstwa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C.
  2. 1/3 kostki masła topimy w rondelku, a ciasteczka lub herbatniki kruszymy. Łączymy je razem z masłem, wykładamy nimi dno tortownicy i pieczemy przez 10 minut. Studzimy.
  3. Warstwa makowa: masę przekładamy do miski, dodajemy 2/3 kostki miękkiego masła, jajka i żółtko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, namoczone wcześniej rodzynki oraz posiekane orzechy i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
  4. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 45 minut. Następnie studzimy w piekarniku.
  5. Warstwa śmietanowa: Mleko i mleczko kokosowe przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe (zostawiając 2 łyżki do posypania ciasta) i żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  6. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z przestudzonym mlekiem z żelatyną.
  7. Tężejącą masę wykładamy na warstwę makową. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
  8. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  9. Smacznego! :-)






3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger