30 grudnia

Makaron z sosem pomidorowo-mięsnym

Makaron z sosem pomidorowo-mięsnym
Pyszny i szybki makaron z sosem mięsnym, pomidorami i z zieloną pietruszką.
Nie ma to jak talerz pełen dobrego dania po ciężkim dniu w pracy.
Docenimy to danie nie tylko z powodu jego smaku, ale i z szybkości i prostoty jego wykonania.
Do garów, gotowi... start! :-)


Potrzebujemy:

  • makaron (ilość i rodzaj wg uznania)
  • 500 g mielonego mięsa
  • puszkę pomidorów lub 3-4 świeże pomidory sparzone i pokrojone w kostkę
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 małą cebulę
  • sól
  • pieprz
  • bazylię
  • oliwę
  • parmezan lub inny ulubiony ser do posypania dania

Krok po kroku:
  1. Makaron gotujemy al dente - wg opisu na opakowaniu.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rozgrzanej oliwie.
  3. Dodajemy mięso i podsmażamy razem z posiekaną natką pietruszki.
  4. Do mięsa dodajemy pomidory (w puszce lub świeże), ewentualnie podlewamy odrobiną wody.
  5. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i ewentualnie innymi ulubionymi ziołami czy przyprawami.
  6. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy odrobiną sera.
  7. Smacznego! :-)




28 grudnia

Keks świąteczny

Keks świąteczny
Dzisiaj kolejne z moich ulubionych ciast - keks.
Prosty, pyszny i najeżony bakaliami.
Idealny na co dzień i od święta.
Zdecydowanie poleca się na karnawał! :-D




Potrzebujemy (na jedną keksówkę):
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 5 jajek
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g bakalii (kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy - co tylko lubicie)
Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
  2. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  3. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy.
  4. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odkładamy.
  5. Bakalie obsypujemy 1 łyżką mąki. Odstawiamy.
  6. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Po chwili dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. 
  7. Do masy maślano-jajecznej dodajemy po łyżce mąki, a następnie całość mieszamy z ubitymi białkami - najlepiej za pomocą szpatułki. Dodajemy bakalie i dokładnie razem mieszamy.
  8. Ciasto przelewamy do formy.
  9. Pieczemy 40-45 minut.
  10. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy,
  11. Smacznego! :-)

P.S. Jeśli keks mają zjeść tylko dorośli, polecam kilka godzin wcześniej zalać bakalie alkoholem - np. rumem, wódką lub ulubionym likierem - smak będzie wyrazistszy! ;-)

Świąteczne słodkości! 2015

18 grudnia

Murzynek - pyszne ciasto nie tylko od święta!

Murzynek - pyszne ciasto nie tylko od święta!
Dzisiaj dla Was ciasto, które pewnie każdy zna i każdy je jadł.
Dla mnie Murzynek to wspomnienie dzieciństwa,
często mama go piekła a ja go uwielbiałam.
I nadal uwielbiam! :)

Specjalnie dla Was najlepszy przepis na Murzynka! :)




Potrzebujemy:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 3 jajka
  • 190 g miękkiego masła 
  • 200 ml śmietany 18%
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Polewa:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180◦C.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodajemy jajka i dokładnie ucieramy.
  4. Stopniowo dodajemy śmietanę, mąkę (wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą) i kakao.
  5. Miksujemy wszystko do dokładnego połączenia składników.
  6. Keksówkę (lub inną formę) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Potrząsamy chwilę formą aby pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza.
  7. Pieczemy 40-45 minut do suchego patyczka.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem, dodajemy cukier puder (opcjonalnie) i śmietanę. Mieszamy dokładnie i gotową polewą oblewamy wystudzone ciasto.
  10. Smacznego! :-)






Świąteczne słodkości! 2015

17 grudnia

Mus z jabłek (na zimę)

Mus z jabłek (na zimę)
Wyobraźcie sobie: przychodzicie z pracy do domu w pewne ciemne, zimowe i bardzo chłodne popołudnie głodni, niezadowoleni...
macie ochotę na coś dobrego i wyjątkowego - najlepiej szybkiego i jak najbardziej poprawiającego humor...ale co tu zrobić? hmm... może naleśniki?!

 No tak, świetny pomysł, ale z czym...?
I właśnie wtedy przypominacie sobie o słoiczku z musem jabłkowym, którego zrobiliście na pożegnanie jesieni - właśnie na takie dni, jak ten!
Uśmiechacie się, sięgacie po cudowny słoiczek i gratulujecie sobie wspaniałego jesiennego pomysłu!

Oczywiście zastosowanie musu jabłkowego, o którym tu mowa może być zupełnie inne - nie tylko na te ciemne i zimowe wieczory.
Pobudźcie swoją wyobraźnię, przygotujcie mus - a co z nim zrobicie dalej?
To zależy już tylko od Was (albo od nieoczekiwanych gości, którzy właśnie wpadli z wizytą...).
Chociaż jabłka dostępne są przez cały rok, to gotowy i samodzielnie zrobiony mus znacznie przyspieszy każde jabłkowo-kulinarne przedsięwzięcie. 

Zatem, do dzieła! :-)



Potrzebujemy:


  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny (ewentualnie)
  • cynamon (ewentualnie)
Ilość cukru i soku z cytryny podaję orientacyjnie. Najlepiej dodawać po trochu i w razie konieczności dosypać cukru ciut więcej. Do mojego musu użyłam 3 łyżeczek cukru i ani kropli soku z cytryny - wyszły kwaskowate, ale dla mnie idealne! :-) 

Krok po kroku:


  1. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu.
  2. Stopniowo dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon. W razie konieczności podlewamy jeszcze niewielką ilością wody.
  3. Jabłka często mieszamy żeby uniknąć ich przypaleniu i aby przyspieszyć ich rozpad.
  4. Gdy jabłka już zupełnie rozpadną się i przybiorą konsystencję musu (można użyć blendera), przekładamy je do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
  5. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
  6. Smacznego! :-)


Jesienne słodkości!

02 grudnia

Muffinki z pomidorami i serem feta

Muffinki z pomidorami i serem feta
W chłodne dni często chcielibyśmy się szybko rozgrzać 
czymś smacznym i prostym w przygotowaniu.
Takie właśnie są te wytrawne muffinki z pomidorami i serem feta.
Proste, szybkie i sycące.
No to do dzieła! :-)


Potrzebujemy:
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 35 ml oleju
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • pomidor
  • ser feta
  • pieprz, bazylia ...

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190◦C.
  2. Mąkę i proszek przesiewamy do miski.
  3. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Ser feta kruszymy na mniejsze kawałki.
  5. Resztę składników umieszczamy w misce i mieszamy widelcem aż do połączenia składników.
  6. Masą uzupełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości. Ewentualnie posypujemy jeszcze fetą.
  7. Pieczemy 20-25 minut.
  8. Smacznego! :-)




Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie Kuchnia wegetariańska i wegańska
Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger