To jest mój ulubiony sernik!
Bez dwóch zdań!
Uwielbiam go za kakaowy i kruchy spód, kremową masę serową, słodziutką polewę krówkową i chrupiące orzechy.
Mmmm... to ciasto ma w sobie wszystko to, co kocham w sernikach!
Pokochajcie go i Wy! :)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Spód:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 750 g twarogu (może być wiaderkowy)
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklankę mleka
- 1 budyń waniliowy
- aromat (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 10 sztuk krówek
- 2 łyżki mleka
- 10 orzechów włoskich
Krok po kroku:
- Masło roztapiamy. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy lekko ostudzone masło i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°.
- Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu wlewamy mleko i dodajemy proszek budyniowy oraz (opcjonalnie) aromat. Całość dokładnie mieszamy.
- Masę serową wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
- Orzechy włoskie obieramy z łupinek i grubo siekamy.
- Krówki dodajemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy, często mieszając i uważając aby masa się nie przypaliła.
- Na zimny już sernik wykładamy polewę krówkową i posypujemy orzechami włoskimi.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Zamiast krówek możemy użyć gotowej masy kajmakowej
- Sernik przechowujmy w chłodnym miejscu
- Warto spróbować też posypać solą warstwę kajmakową - niesamowite wrażenia smakowe :)
Zobacz też:
Na Walentynki, czy nie - wszystko, co z kajmakiem biore w ciemno!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Nie dziwię się, że jest to Twój ulubiony sernik - tak jak pisała Kasia: wszystko co z kajmakiem jest pyyyycha! :-) i również biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńJaki on musiał być pyszny! :)
OdpowiedzUsuń