11 lutego

Sernik krówkowy

To jest mój ulubiony sernik!
Bez dwóch zdań!
Uwielbiam go za kakaowy i kruchy spód, kremową masę serową, słodziutką polewę krówkową i chrupiące orzechy.
Mmmm... to ciasto ma w sobie wszystko to, co kocham w sernikach!
Pokochajcie go i Wy! :)



Potrzebujemy (tortownica 24 cm):

Spód:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 750 g twarogu (może być wiaderkowy)
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklankę mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • aromat (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 10 sztuk krówek 
  • 2 łyżki mleka
  • 10 orzechów włoskich

Krok po kroku:
  1. Masło roztapiamy. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy lekko ostudzone masło i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°.
  3. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu wlewamy mleko i dodajemy proszek budyniowy oraz (opcjonalnie) aromat. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Masę serową wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  5. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i grubo siekamy.
  6. Krówki dodajemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy, często mieszając i uważając aby masa się nie przypaliła.
  7. Na zimny już sernik wykładamy polewę krówkową i posypujemy orzechami włoskimi.
  8. Smacznego! :)

Dobre rady:
  • Zamiast krówek możemy użyć gotowej masy kajmakowej
  • Sernik przechowujmy w chłodnym miejscu
  • Warto spróbować też posypać solą warstwę kajmakową - niesamowite wrażenia smakowe :)






Twarogowe słodkości 2 Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości! Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015



Zobacz też:

   



3 komentarze:

  1. Na Walentynki, czy nie - wszystko, co z kajmakiem biore w ciemno!
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się, że jest to Twój ulubiony sernik - tak jak pisała Kasia: wszystko co z kajmakiem jest pyyyycha! :-) i również biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki on musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger