24 listopada

Babeczki czekoladowe z płatkami owsianymi i polewą kakaową

Babeczki czekoladowe z płatkami owsianymi i polewą kakaową
Sezon jesiennych chłodów w pełni...
Aby osłodzić sobie ten czas proponuję - po raz kolejny i na pewno nie ostatni - babeczki! :)
Dzisiaj czekoladowe babeczki z płatkami owsianymi i polewą kakaową.
Pyszne, puszyste i baaardzo czekoladowe! :)
Do piekarników - gotowi - start!



Potrzebujemy (10 sztuk):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 garście płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Krok po kroku:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
  2. Masło topimy i studzimy.
  3. Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy z cukrem.
  4. Jajko, mleko i masło mieszamy razem i wlewamy do suchych składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
  5. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy 25 minut.
  6. W czasie pieczenia tworzymy polewę: masło topimy, dodajemy do niego kakao, cukier i mleko. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści.
  7. Polewą smarujemy upieczone i lekko wystudzone babeczki.
  8. Smacznego! :-)  

Przepis bierze udział w akcjach:

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Smaczna Jesień Świąteczne słodkości! Prezenty na Mikołajki





21 listopada

Babeczki ze słonecznikiem i cynamonową polewą

Babeczki ze słonecznikiem i cynamonową polewą
Bardzo lubię babeczki, ponieważ można je przygotować bardzo szybko i bardzo łatwo, 
dlatego każdy niezapowiedziany gość, 
może być z łatwością poczęstowany świeżym wypiekiem :)
Lubię też cynamon, który kojarzy mi się z jesienią, 
ale i z zimowymi wieczorami z kocykiem i gorącym kakao...
Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na babeczki z dodatkiem ziaren słonecznika 
i cynamonowo-cukrową polewą, która stwarza na babeczce chrupiącą skórkę ;)
Śmiało! Osłódźmy sobie jesienne i zimowe wieczory!


Potrzebujemy:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • szczyptę soli
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
Polewa:
  • 20 g masła
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
  2. Masło topimy i lekko schładzamy.
  3. W jednej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól.
  4. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, masło i mleko.
  5. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do ich połączenia, następnie dodajemy słonecznik.
  6. Gotowe ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 25 minut.
  7. W tym czasie przygotowujemy polewę: masło topimy i łączymy z brązowym cukrem i cynamonem.
  8. Po upieczeniu wyciągamy babeczki z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy cynamonową polewą, a następnie studzimy.
  9. Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcjach:

Prezenty na Mikołajki Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Smaczna Jesień Świąteczne słodkości!








NAGRODA!
Przepis został uhonorowany II miejscem w konkursie na smaczny, niskokaloryczny deser 
w konkursie organizowanym przez Instytut Dietetyki "MOC DIETY"


19 listopada

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku
Takie smaki lubimy! :-)
Zwykle lubimy w lokalu, a tym razem polubiliśmy i w domu! ;-) 
Mocno rozgrzewające danie jednogarnkowe to idealny pomysł 
na obiad czy kolację.
Dla chcącego nic trudnego - a tak na poważnie - przygotowanie tego dania, to żadna filozofia, wystarczy odpowiedni dobór składników, a sukces murowany!
Spróbujecie? 
Na prawdę warto! ;-)



Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinię
  • 1 małą czerwoną paprykę
  • 1 marchew
  • garść grzybów mun (suszone można spokojnie kupić w marketach) np. Tao Tao
  • 8-10 plasterków bambusa (do kupienia w marketach w wodnej zalewie w słoikach)
  • kiełki fasoli mung, soczewicy i cieciorki (w markecie kupiłam mieszankę kiełków na patelnię)
  • 2-3 ostre papryczki chilli
  • 2 centymetrowy kawałek imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • ostra mielona papryka
  • curry
  • pieprz
  • sól
  • ostry sos chilli
  • olej ryżowy

Krok po kroku:
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy kostkę i wrzucamy do pojemnika.
  2. Połowę imbiru (nie musimy zdejmować skórki), czosnek i papryczki chilli siekamy i dodajemy do kurczaka. Całość zalewamy ostrym sosem chilli i 2-3 łyżkami oleju. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut.
  4. Cukinię, marchew, paprykę kroimy w słupki, a grzyby w paseczki. Resztę imbiru siekamy.
  5. Zamarynowanego kurczaka wrzucamy do garnka i już bez dodatku tłuszczu smażymy.
  6. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy marchew, cukinię i paprykę i podlewamy odrobiną wody. Mieszamy od czasu do czasu. 
  7. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy grzyby mun i dusimy wszystko przez ok. 10 minut.
  8. Dodajemy imbir i doprawiamy do smaku sosem sojowym, ostrą mieloną papryką, pieprzem, ewentualnie solą i curry.
  9. Pod koniec dodajemy bambus, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na gazie jeszcze ok. 2-3 minuty.
  10. Podajemy z ryżem ugotowanym z solą i curry.
  11. Smacznego! :-)





Wypróbujcie i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało! :-)

17 listopada

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami
Oto przed Wami krokiety z pieczarkami.
Idealne jako przekąska (czy na imprezę czy na co dzień) lub danie główne.
Najważniejsze o czym należy pamiętać, to dobranie odpowiedniego rozmiaru patelni
- od wielkości naleśników, zależy wielkość naszych krokietów.
Naleśniki lubią rozmaite farsze, dlatego dajmy pofolgować naszej wyobraźni
i stwórzmy coś pysznego! :-)




Potrzebujemy:
  • Naleśniki
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebulę
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • bułkę tartą
  • olej

Krok po kroku:
  1. Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Zostawiamy je do ostygnięcia.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle.
  3. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dokładamy do cebuli.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż płyn wyparuje.
  5. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.
  6. Na ostudzonego naleśnika nakładamy farsz, zakładamy górę i boki naleśnika do środka, a następnie zwijamy w rulonik.
  7. Gotowe ruloniki obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  8. Smacznego! :-)

Przepis bierze udział w akcji Smaczna jesień, ponieważ grzyby zawsze kojarzą mi się z tą porą roku ;-)

Smaczna Jesień








14 listopada

Naleśniki idealne na krokiety

Naleśniki idealne na krokiety
Zawsze uwielbiałam naleśniki!
Na słodko z serem, angielskie, z dżemem... ale i wytrawne - ze szpinakiem itp.
A co z krokietami?
Hmm... chyba ubóstwiam je jeszcze bardziej niż naleśniki!
Tak też i przepis musiał się tutaj znaleźć.
Dziś naleśniki, które idealnie nadają się do krokietów.
Są delikatne, ale nie przerywają się w trakcie zawijania.
Przepis, który mam w głowie od dziecka, bo przekazała mi go moja Mama.




Potrzebujemy (na 10 dużych naleśników):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczyptę soli
  • olej do smażenia (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Roztrzepane jajka, mleko, szczyptę soli i przesianą mąkę mieszamy ze sobą za pomocą miksera, aż powstanie gładkie i w miarę gęste ciasto. 
  2. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut.
  3. Przed smażeniem mieszamy jeszcze raz ciasto.
  4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub smażymy bez dodatku tłuszczu na teflonowej patelni.
  5. Chochelką wylewamy na patelnię odpowiednią ilość ciasta i smażymy z obu stron po ok. 1 minucie.
  6. Smacznego! :-)



07 listopada

Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką, którym zachwycisz swoich gości

Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką, którym zachwycisz swoich gości
Sernik to wyjątkowe ciasto. 
Kiedyś pieczone głównie z jakiejś okazji. 
Ale niesamowicie smakuje również bez żadnego święta, tak po prostu, na co dzień.
Prezentuję Wam dzisiaj puszysty i rozpływający się w ustach sernik z soczystymi brzoskwiniami,  delikatną bezową pianką i chrupiącym kokosem.
 Zaprośmy rodzinę czy przyjaciół i spędźmy razem miło czas delektując się smakiem tego sernika. Mmm... na samą myśl, aż ślinka cieknie!
Wypiek, którego koniecznie należy spróbować! :-)







Potrzebujemy (przepis na formę 20 x 35 cm):

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
Bezowa pianka:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 puszkę brzoskwiń
  • 10 dag wiórek kokosowych

Krok po kroku:
  1. Przesianą mąkę, cukier puder, masło, sól i żółtka zagniatamy w zwartą masę. Formujemy kulę, obwijamy ją folią i chowamy do lodówki na godzinę.
  2. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w większą kostkę.
  3. Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy razem do białości. Dodajemy przesiane budynie i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy ser, mleko i olej. Na końcu dodajemy aromat.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  5. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem, następnie wylewamy na ciasto masę serową.
  6. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.
  7. Chwilę przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, wykładamy pokrojone brzoskwinie, równomiernie wykładamy ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut.
  8. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  9. Smacznego! :-)

Przepis bierze udział w  konkursie:









NAGRODA!
Sernik zdobył nagrodę w konkursie FESTIWAL SMAKÓW 
organizowanym przez sklep internetowy Bazylia.pl



NAGRODA!
Mój sernik został również ogłoszony "SMAKIEM LISTOPADA" w konkursie "RUDZKIE SMAKI" organizowanym przez Urząd Miasta Ruda Śląska



Przepis został także wydrukowany w wigilijnym wydaniu Dziennika Zachodniego (24.12.2014 r.):


03 listopada

Monte vel Łaciata

Monte vel Łaciata
Moje uwielbienie do wszystkiego, co ma łaty chciałam "przelać" na ciasto.
Jedzący je jednak jednogłośnie stwierdzili, 
że smakuje ono jak popularny deser mleczny,
stąd więc nazwa ;-)
A ciasto powstało z głowy, z ogólnodostępnych, znanych i prostych składników. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. 
A ja już teraz planuję włączyć je w moje stałe słodkie menu.

Muuuusicie spróbować! ;-)



Potrzebujemy (ilość na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 400 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej
  • 1/2 szklanki słodzonej herbaty

Krok po kroku:
  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.
  3. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z masą jajeczną za pomocą łyżki.
  4. Przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170°C.
  6. Zaraz po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i zrzucamy go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie rozcinamy na dwa blaty.
  7. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
  8. Pierwszy blat ciasta zostawiamy w tortownicy i nasączamy go słodzoną herbatą (w przypadku ciasta tylko dla dorosłych do nasączenia możemy użyć alkoholu), następnie smarujemy kilkoma łyżkami masy kajmakowej, wykładamy na niego ubitą kremówkę - zostawiając kilka łyżek do dekoracji, układamy drugi blat ciasta i znów go nasączamy. Na wierzch wykładamy resztę masy kajmakowej, a z pozostałej kremówki tworzymy łaty.
  9. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki.
  10. Smacznego! :-)
Ciasto bierze udział w akcji:

Imieniny u cioci




Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger