30 stycznia

Zupa z czerwoną soczewicą i pikantną kiełbasą - mocno rozgrzewająca

Zupa z czerwoną soczewicą i pikantną kiełbasą - mocno rozgrzewająca
W zimę (ale i nie tylko) nie ma niczego lepszego niż pyszna i mocno rozgrzewająca zupa!
Zupa z czerwoną soczewicą jest bardzo sycąca - gdyby dodać więcej soczewicy,
można by z niej zrobić smaczne i gęste drugie danie ;)
Wypróbujecie?! :)




Potrzebujemy:
  • 1 l rosołu lub bulionu
  • 1 szklankę czerwonej soczewicy
  • 200 g pikantnej kiełbasy
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszkę pomidorów
  • 1 papryczkę chilli
  • sól
  • pieprz
  • ostrą mieloną paprykę
  • bazylię
  • oliwę z oliwek

Krok po kroku:
  1. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz papryczkę chilli.
  2. Do garnka dodajemy pomidory oraz soczewicę, dokładnie mieszamy i zalewamy rosołem lub bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż soczewica zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką i bazylią.
  3. Podajemy gorącą.
  4. Smacznego! :)




Zdrowy obiad Zimowy Obiad


Zobacz też:

   


28 stycznia

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe
Dzisiaj coś dla wielbicieli cynamonu! :D
Ale i nie tylko, bo do tego przepisu zamiast cynamonu dodać można inną, 
ulubioną przyprawę czy dodatek ;)
Pyszne, pachnące, mięciutkie drożdżóweczki,
które dobrze będą się czuły również w towarzystwie cukru pudru lub lukru
- wprost idealne na śniadanie - zarówno pierwsze, jak i drugie ;)
Dajcie się skusić! :)



Potrzebujemy:
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 szklankę mleka
  • 25 g drożdży
  • szczyptę soli
  • 70 g cukru - może być brązowy (ja dałam połowę białego i połowę brązowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu

Krok po kroku:
  1. Mleko podgrzewamy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mleko i rozkruszamy drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie bardzo elastyczne.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto przez chwilkę zagniatamy, aby je odgazować i wałkujemy na prostokąt.
  5. W miseczce mieszamy cukier (lub cukry) i cynamon i posypujemy drożdżowy prostokąt. Zawijamy jak roladę i nożem kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 10-13 minut w temperaturze 220⁰C.
  7. Smacznego! :)







Zobacz też:

     


26 stycznia

Bułeczki pszenno-żytnie z pestkami dyni

Bułeczki pszenno-żytnie z pestkami dyni
Domowa piekarnia się rozkręca! :)
Postanowiliśmy, że będziemy częściej (a może nawet już zawsze!) piec bułeczki w domu.
Dzisiaj kolejna ich odsłona - tym razem wersja pszenno-żytnia.
I tym razem bułeczki wyszły przepyszne! :)
A zapach, który unosi się w domu jest niesamowity!




Potrzebujemy (ilość na 13 bułeczek):
  • 340 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka
  • 85 g oleju
  • 40 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • pestki dyni
  • 1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek

Krok po kroku:
  1. Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Pozostałą mąkę pszenną, żytnią i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.
  3. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki.
  5. Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.
  6. Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je pestkami dyni.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20-25 minut.
  8. Smacznego! :)





23 stycznia

Rolada Żyrafa straciatella z bananowym środkiem

Rolada Żyrafa straciatella z bananowym środkiem
Zawsze bałam się zrobić biszkoptową roladę - po prostu obawiałam się, że mój biszkopt w trakcie rolowania pęknie... - ale zawsze chciałam to zrobić.
I pewnie dlatego zdecydowałam się na to wyzwanie! :)
Miłym zaskoczeniem było to, że w przygotowaniu rolady nie ma nic trudnego! :)
Ba! To bardzo prosty i szybki wypiek! :)
Szybki - bo szybko się piecze i jeszcze szybciej znika z talerzy! :D
Uważajcie! Ta rolada jest baaaardzo pyszna! :)



Potrzebujemy (biszkopt na szerokość blachy z piekarnika):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 80 ml wody
  • 45 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy lub 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 małe banany

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
  2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na pianę z 3 łyżkami cukru.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy na przemian wodę, olej i przesianą mąkę.
  4. Delikatnie mieszamy masę z żółtek z pianą.
  5. 4-5 łyżek białej masy przekładamy do szprycy lub foliowego woreczka z odciętym rogiem, resztę mieszamy dokładnie z przesianym kakao.
  6. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Szprycą lub woreczkiem wyciskamy łaty żyrafy i wkładamy blachę do piekarnika na 3 minuty.
  7. Po tym czasie wyciągamy blachę i na powstały wzór wylewamy ciemne ciasto i pieczemy 20 minut.
  8. Przygotujmy sobie duży kawałek papieru do pieczenia. Po upieczeniu wyciągamy blachę, a ciasto przekładamy na nowy papier do pieczenia ciemną stroną do dołu, ściągamy starą warstwę papieru i znów odwracamy biszkopt tak, aby jego ciemna strona była na górze.
  9. Zwijamy biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.
  10. Czekoladę trzemy na tarce lub wrzucamy do miksera.
  11. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę albo śmietan fixy, na końcu dodajemy czekoladę.
  12. Rozwijamy biszkopt, smarujemy go grubą warstwą śmietany, a na środek układamy banany.
  13. Zwijamy ponownie w roladę i przechowujemy w lodówce.
  14. Smacznego! :)






Zobacz też:

    



21 stycznia

Zupa szczawiowa II

Zupa szczawiowa II
Od czasu do czasu człowiek ma różne kulinarne zachcianki.
U mnie padło na kwaśną zupę, 
czyli co innego, jak nie zdrowa i pyszna szczawiowa? ;)
Szczawiowa z marchewką, pietruszką, selerem i ziemniakami,
no i koniecznie z jajkiem ugotowanym na twardo! :D



Potrzebujemy:
  • szczaw w słoiku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Krok po kroku:
  1. Wodę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. W tym czasie obieramy marchew, seler, pietruszkę, myjemy i razem z cebulą kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki.
  3. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i seler. Smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy do wrzącej wody. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
  4. Dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
  5. Do zupy dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut.
  6. Śmietanę hartujemy i łączymy z żółtkiem i dodajemy do zupy energicznie mieszając.
  7. Doprawiamy do smaku.
  8. Smacznego! :)

Mój inny przepis na zupę szczawiową znajdziecie tutaj :)


Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad

19 stycznia

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
Dzisiaj znów kuchnia polska :)
A w niej: pierogi ruskie! :D
Mięciutkie ciasto i dobrze przyprawiony farsz z ziemniaków, twarogu i cebuli.
Mmm... rozpływają się w ustach!
Spróbujcie sami!
KONIECZNIE! :)




Potrzebujemy (składniki na ok. 20 pierogów):
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżkę oleju
  • szczyptę soli
Farsz:
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 cebulę
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Krok po kroku:
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  2. W tym czasie przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzącą wodę. Mieszamy chwilę łyżką, następnie ręką wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je gorącym talerzem lub miską i odstawiamy na 15 minut.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
  4. Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Ciasto na pierogi wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy na nie ok. 2 łyżeczek farszu i dokładnie sklejamy brzegi pierogów.
  6. Pierogi przekładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy kilka minut - gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
  7. Podajemy z podsmażoną cebulką lub boczkiem.
  8. Smacznego! :) 





16 stycznia

Wiosenna tęcza

Wiosenna tęcza
Dzisiaj niesamowicie efektowne ciasto dla Was! :)
Puszysty biszkopt, soczysta jabłkowa warstwa otulona z obu stron kremowym budyniem, mięciutkie biszkopciki, pyszna wiśniowa galaretka i korona z bitej śmietany ozdobiona prażonymi wiórkami kokosowymi.
Mniam! :)
Ciasto jest czasochłonne, ale całkiem proste do przygotowania.
Na pewno będzie idealnym dodatkiem na każdą rodzinną uroczystość ;)
Tęcza wiosenna to przepis prawie wg siostry Anastazji - z moimi małymi poprawkami ;)
Przede wszystkim zmieniłam proporcję składników na biszkopt i zrezygnowałam z drugiej masy budyniowej na rzecz pysznej bitej śmietany.
Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)




Potrzebujemy (forma 23 x 23 cm):

Biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżkę masła
  • 1 zieloną galaretkę
Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
  • 2 czerwone galaretki + 2 szklanki wody
  • 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczkę żelatyny + 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżkę masła

Krok po kroku:
  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, trzemy na tarce o dużych oczkach, smażymy z cukrem na maśle. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
  2. Czerwone galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  3. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy całość łyżką albo szpatułką. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170⁰C. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
  4. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka, w trzeciej mieszamy proszki budyniowe. Do gorącego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie miksujemy masło z cukrem i dodajemy zimny budyń.
  5. Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę budyniu, a na niego warstwę jabłkową i wkładamy do lodówki, aż masa będzie stężała. Następnie wykładamy resztę budyniu i układamy na nim biszkopciki. Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopciki i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  6. Do rondelka przekładamy 1 łyżkę masła, wiórki kokosowe i cukier. Prażymy razem i odstawiamy do ostudzenia.
  7. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, gdy będzie już dobrze ubita wlewamy małym strumieniem żelatynę i dokładnie mieszamy.
  8. Na stężałą galaretkę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ją zimnymi prażonymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  9. Smacznego! :)





14 stycznia

Bułeczki razowe ze słonecznikiem

Bułeczki razowe ze słonecznikiem
Dzisiaj przepis na typowo razowe bułeczki.
Idealne na śniadanie i kolację!
Ze wszystkich bułek, jakie upiekłam, 
te smakują mi najbardziej.
Dla mnie są rewelacyjne! :)
Pieczenie własnego pieczywa bardzo mi się spodobało! :)
W najbliższym czasie na pewno spróbuję upiec chleb
 - oczywiście relacje z tego wydarzenia pojawią się na blogu ;)


Potrzebujemy (ilość na 13 bułeczek):
  • 540 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka
  • 85 g oleju
  • 40 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • ziarna słonecznika
  • 1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek

Krok po kroku:
  1. Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Pozostałą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.
  3. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki.
  5. Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.
  6. Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je ziarnami słonecznika.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20-25 minut.
  8. Smacznego! :)



12 stycznia

Bigos

Bigos
Bigos to wspaniałe danie wywodzące się z kuchni staropolskiej.
Taki kilkudniowy jest najlepszy! :)
A, że dawno nie gościł na moim stole,
należało to szybko zmienić i przygotować duuuży garnek bigosu!
Teraz dla Was zadanie specjalne:
czas przeczytać przepis, udać się na zakupy, zakasać rękawy i przygotować go dla rodzinki!
Co Wy na to? ;)


Potrzebujemy:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 średniej wielkości białej kapusty
  • 1/2 kg wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • majeranek

Krok po kroku:
  1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy ok. 15 minut, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
  2. Białą kapustę szatkujemy, myjemy i wrzucamy do dużego garnka.
  3. Kapustę kiszoną kroimy, ewentualnie odciskamy nadmiar wody i dodajemy do garnka.
  4. Kapusty zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, listki laurowe oraz jałowiec. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Z ugotowanej już kapusty ewentualnie można odlać trochę wody.
  5. W tym czasie myjemy mięso, oczyszczamy z błon i tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra, a czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się zrumieni, wlewamy ok. 1/2 szklanki ciepłej wody i dusimy mięso pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  6. W rondelku przygotowujemy sos pieczeniowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  7. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy je do kapusty. Dodajemy również koncentrat pomidorowy oraz przygotowany wcześniej sos i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut.
  8. Smacznego! :)

Dobre rady:
  • bigos najlepiej przygotować na dzień lub nawet dwa dni przed spożyciem - wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć;
  • do bigosu można dodać również kiełbasę czy boczek - podsmażamy je wtedy, tak jak mięso i dodajemy do garnka z kapustami;
  • polecam również wersję bigosu z wędzonymi śliwkami - kilka sztuk kroimy i dodajemy pod koniec gotowania;
  • jeśli lubimy mniej wodnisty bigos (jak ja) - odlejmy więcej wody z gotowania kapusty;
  • bigos można zamrozić i mieć awaryjny obiad;
  • bigos jest smaczniejszy z każdym kolejnym podgrzaniem :)


  • Zimowy Obiad

09 stycznia

Gołąbki nietradycyjne z piekarnika

Gołąbki nietradycyjne z piekarnika
Ach, jak ja kocham polską kuchnię! 
A to również dlatego, że można w niej eksperymentować!
Dzisiaj gołąbki nie do końca tradycyjne, bo z:
mięsem mielonym, ryżem, kaszą pęczak i dwoma rodzajami papryki, 
a do tego są z piekarnika! :)
Testujcie i zajadajcie! :)


Potrzebujemy (9 dużych sztuk):
  • 1 średniej wielkości białą kapustę (z pozostałej kapusty może przygotujesz Bigos? :) )
  • 600 g mielonego mięsa
  • 1 torebkę ryżu
  • 1 torebkę kaszy pęczak
  • 1 papryczkę chilli
  • 1 paprykę jalapeño
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklankę bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • mieloną ostrą paprykę

Krok po kroku:
  1. Ryż oraz kaszę gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15 minut. Następnie studzimy.
  2. Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej wierzchnie liście. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do miski wrzucamy mięso mielone, ostudzony ryż i kaszę pęczak, pokrojone w plasterki papryczki oraz posiekany czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  4. Z liści kapusty wycinamy twardy nerw i nakładamy na środek 2 łyżki farszu i zwijamy w "paczuszki".
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy nieużyte liście kapusty i układamy na nich gołąbki. Każdego gołąbka smarujemy koncentratem pomidorowym i zalewamy bulionem lub wodą.
  6. Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 1,5 godziny - 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
  7. Podajemy z ulubionym sosem. Przepis na mój sos pomidorowy znajdziecie tutaj.
  8. Smacznego! :)





Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger